ERP-software voor automotive bedrijven moet alle relevante processen in kaart kunnen brengen, van orderplanning tot productie en logistiek.

De processen in bedrijven in de automotive sector zijn soms zeer complex en vragen om ERP-software die specifiek is afgestemd op de eisen van deze bedrijven. Beginnend met de integratie van offerte- en productiegegevens, via efficiënte inkoop en orderverwerking tot tijdige levering, moet de ERP-software in staat zijn om het hele proces van waardecreatie in kaart te brengen.

De eisen zijn vandaag de dag nog steeds aanzienlijk hoger dan een paar jaar geleden. De voortschrijdende modernisering en digitalisering in de branche vraagt om een ERP-pakket dat verder gaat dan de eigen grenzen van het bedrijf.  Hoe zo’n systeem er precies uitziet, willen we hieronder nader bekijken.

ERP-software in automotive bedrijven

Met een enterprise resource planning (ERP) systeem digitaliseren bedrijven hun processen en voegen ze alle data samen in een centrale database. Op deze manier creëer je aanzienlijk meer transparantie en maak je een afdelingsoverstijgende manier van werken in het hele bedrijf mogelijk.

Alle actoren werken met dezelfde data, wat leidt tot meer procesbetrouwbaarheid en snellere processen. Ook voor autofabrikanten en toeleveranciers van auto’s speelt de communicatie met externe spelers een steeds belangrijkere rol. Zo moeten productieplannen geïntegreerd worden of moet informatie over levertijden extern worden aangeleverd.

Een ERP software voor industriële automatiseringsbedrijven moet dus niet alleen hun eigen processen in hun geheel in kaart kunnen brengen, maar ook compatibel zijn met systemen van derden. Hieronder willen we enkele essentiële functionaliteiten van een automotive ERP-software bekijken en laten zien hoe het helpt om uw eigen processen te versnellen en efficiënter te maken.

EDI-communicatie voor bedrijfsoverkoepelende uitwisseling

Zoals gezegd speelt de communicatie met leveranciers en klanten in de automotive sector een belangrijke rol. Enerzijds moeten productiegegevens en CAD-plannen naadloos worden overgezet naar uw eigen ERP-software en daar worden verwerkt.  Aan de andere kant moet de ERP-software in staat zijn om veel andere industriestandaard berichtstandaarden zoals VDA of EANCOM te verwerken.

Batchbeheer

Met de productiesoftware kan ook een continu serie- en batchgerelateerd voorraadbeheer worden gerealiseerd. Hiermee heeft u altijd alle relevante informatie over alle producten en materialen direct bij de hand en kunt u een enkele batch volledig traceren. Elke batch wordt ook automatisch voorzien van een bijbehorend gebruiksbewijs en de respectievelijke leveringsdocumenten kunnen hiervoor automatisch worden gegenereerd.

Containerbeheer

Containermanagement speelt een belangrijke rol voor autofabrikanten en automotive toeleveranciers. Het is van groot belang dat onderdelen precies volgens plan worden geleverd en op de juiste plek, de juiste container in het productieproces beschikbaar zijn. Of  de onderdelen nu just-in-time of just-in-sequence beschikbaar moeten zijn, de ERP-software zorgt voor een consistent beheer van alle goederenstromen. De automatisering van bedrijfsprocessen biedt een enorm besparingspotentieel en zorgt voor een snellere en efficiëntere productie op de lange termijn.

Financiën en boekhouding

Elk bedrijf besteedt enorm veel middelen aan administratieve taken zoals boekhouding en facturatie. Een ERP-software biedt een enorme hoeveelheid potentieel om middelen te besparen, vooral op dit punt. Alledaagse processen kunnen zoveel mogelijk worden geautomatiseerd, waardoor er meer tijd overblijft voor meer creatieve taken.

Magazijnbeheer en inkoop

In het magazijn zit vaak enorm veel capaciteit vast. Ze willen ervoor zorgen dat de productie op geen enkel moment dreigt op te raken. Dankzij het geïntegreerde magazijnbeheer is het altijd duidelijk welke materialen in welke hoeveelheid beschikbaar moeten zijn en voor welke processtap ze gepland staan. Op de lange termijn maakt dit het ook mogelijk om vraagprognoses te maken die informatie geven over toekomstige behoeften. Op deze manier worden de magazijnen verder ontlast.

Als een artikel schaars dreigt te worden, initieert het systeem automatisch een herhaalbestelling en is het desgewenst beschikbaar voor inspectie. De functie van leveranciersbeheer zorgt altijd voor de beste voorwaarden op het gebied van prijs, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid.

Vind snel geschikte ERP-systemen op de markt

Om snel en eenvoudig een geschikte ERP-software voor zijn doeleinden te vinden, moeten bedrijven zich eerst bewust worden van de eisen die ze aan het systeem stellen. Hiervoor is een as-is analyse essentieel. Hierin worden open potentialen en huidige afvalstoffen openbaar gemaakt.

Concrete doelen worden vervolgens geformuleerd en vastgelegd in een eisenspecificatie. Daarnaast worden hier alle andere randvoorwaarden voor het project gedefinieerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het tijdsbestek, het budget, het gewenste licentiemodel of het aantal gebruikers. Daarnaast worden alle vereiste functies vermeld en geprioriteerd.

Pin It on Pinterest