Je kunt voordat je een auto verzekert eenvoudig autoverzekeringen vergelijken bij Univé. Wel dien je voor het gebruik van je auto een verzekering af te sluiten. Er zijn een aantal soorten verzekeringen waaruit je een keuze kunt maken. Ook zijn er aanvullende verzekeringen beschikbaar gesteld voor eigenaren die bij specifieke situaties gedekt willen worden.

Aanschaffen van een auto

Je hebt verschillende manieren om een auto aan te schaffen. Zo kun je een splinternieuwe auto kopen voor een behoorlijk dure prijs. Ook kun je gaan voor een tweedehands auto waarbij je meestal goedkoper uit zal komen. Daarnaast heb je ook andere mogelijkheden zoals het leasen van een auto of het huren van een auto.

Verzekerd op weg

Je bent minimaal verplicht om een basisverzekering af te sluiten voor de dekking van de schade die je bij anderen veroorzaakt. Een hogere verzekering is het aangaan van een beperkt cascoverzekering. Hierbij ben je in een aantal situaties beperkt gedekt. De laatste soort autoverzekering is de allriskverzekering. Hier ben je volledig gedekt op schades die je jezelf aandoet en schades die je bij anderen veroorzaakt.

Autolease

Als we het over auto leasen, zijn er verschillende soorten lease mogelijkheden. Je hebt vier leasemogelijkheden:

  • Financial lease
  • Operational lease
  • Shortlease
  • Private lease

Financial lease

Bij een financiële lease los je de auto af tegen een vast maandbedrag. Bij deze soort leasevorm ben je verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van je leaseauto. De auto staat op naam van je leasemaatschappij die je auto financiert. Je lost je auto via je bedrijf af. Er is wel sprake van een waardevermindering van je auto, wat een risico vormt bij het leasen van een auto. 

Operational lease

Bij operational lease huur je eigenlijk de auto. De leasemaatschappij heeft juridisch en economisch gezien het eigendomsbeheer van de auto. Een voordeel van operational lease is dat je geen stress hoef te maken om aanschafkosten, reparaties, onderhoudskosten, administratie en verzekeringen. Deze zijn allemaal voor rekening van de leasemaatschappij. Als ondernemer onderteken je een overeenkomst voor een aantal jaren. Hierbij loop je geen risico voor de restwaarde van de auto. 

Shortlease

Kortom huur/lease je een auto voor een korte termijn. Je mogelijkheid betreft opzeggen is vrij eenvoudig. Zo kun je bijvoorbeeld per dag, vanaf 1 week of wel vanaf 1 maand opzeggen. Er hangt wel een nadeel aan vast. Je maandelijkse huurbedrag zal veel hoger zijn dan een operational- of financial lease.

Private lease

Met een private lease sluit je een contract af voor een aantal jaren. Een private lease is heel handig als je weinig zakelijke kilometers maakt. Je huurt je auto voor een vast maandbedrag. Het aantal zakelijke kilometers kun je voor €0,21 per km aftrekken van de omzet. Om dit bij de Belastingdienst te kunnen verantwoorden, dien je een rittenregistratie bij te houden.

Pin It on Pinterest